Wat is dat huis waard?

24 mei 2018

Wonen

Wil je weten wat je huis waar is? Of wat je nieuwe droomhuis waard is? Monli helpt je op weg met dit blog.

Indicatie wat een huis waard is via kadaster

Een makkelijke manier om een beeld te krijgen van wat een huis waard is: kijken in het kadaster. Voor een paar euro download je bij het kadaster een rapport. Je kunt een eigendomsrapport kopen: je krijgt dan de laatste verkoopprijs van het huis. Ook handig is het koopsominformatie rapport: je krijgt dan de verkoopprijzen van alle huizen op een bepaalde postcode. Kijk eens op de site van het kadaster.

Een gratis manier om een beeld te krijgen is door de WOZ waarde op te vragen via het waardeloket. Deze waarde wordt door de gemeente vastgesteld. De gemeente gebruikt deze waarde om de hoogte van de gemeentebelasting te bepalen. Echter wijkt de WOZ waarde vaak sterk af van de verkoopwaarde, het geeft dus slechts een richting.

Huis laten taxeren

Wil je precies weten wat een huis waard is, dan laat je het huis taxeren. Een taxateur komt langs bij de woning en bepaalt op basis van een onderzoek de waarde. Hij vergelijkt deze ook nog met waarderingen op basis van computer modellen.

Een taxatie is nodig als je een huis koopt, de bank vraagt je dan een taxatierapport voor je hypotheek. Ook kun je de rente verlagen als je al een huis hebt en de waarde van het huis gestegen is. Voor beide situaties heb je een taxatierapport nodig dat gevalideerd is.