Taxatie bij aankoop huis, hoe pak je dat aan?

26 Oct 2017

Wonen

Taxatie woning: waar op letten

Je hebt een huis gekocht, wat leuk! Voordat je de sleutels van je nieuwe huis in ontvangst neemt, moet je een aantal dingen regelen. Eén van die dingen is de taxatie van je nieuwe huis. Dit is nodig voor de hypotheek. De hypotheekverstrekker wil namelijk weten wat de waarde van de woning is. Nu denk je misschien: dat is toch simpel, dat is het bedrag dat ik er voor heb betaald? Maar dat is helaas niet zo, de bank wil namelijk dat je het objectief laat bepalen en dat doet de taxateur voor je. Lees in deze blogpost waar je op moet letten voor taxatie bij aankoop huis.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de taxateur?

Er wordt veel gestunt op Internet met de prijs van een taxatierapport voor taxatie bij aankoop huis. Maar let op: niet alle taxatierapporten worden geaccepteerd door de bank. Je loopt bij een prijsstunter dus risico.

Validatie TVI of NWWI

Allereerst willen alle hypotheekverstrekkers dat de taxateur is aangesloten bij validatie instituut TVI of NWWI. Het validatie instituut controleert of de taxatie correct is uitgevoerd en of de waarde van de woning klopt. Het validatie instituut zorgt dus voor hoge kwaliteit van de taxatie bij aankoop huis.

Eisen NHG en geldverstrekker

Verder stelt de NHG een aantal eisen aan de opbouw van het taxatierapport. Ook de bank stelt een aantal specifieke eisen aan de taxatie bij aankoop huis. Vermeld dus bij de aanvraag van je taxatierapport of je een aanvraag met NHG doet en wie de hypotheekverstrekker wordt.

Taxatie door jouw makelaar?

O ja, sommige makelaars doen ook taxatie bij aankoop huis. Met de gedachte: als je huizen kan verkopen kan je ook vast de waarde inschatten is de gedachte. Maar let op: als de makelaar betrokken is geweest bij de aankoop of de verkoop, mag de makelaar niet de taxatie doen. Immers verwacht de bank een objectieve beoordeling van de waarde.