Notaris bij huis kopen, waar moet je op letten?

2 Dec 2017

Wonen

Je hebt net je handtekening op het koopcontract gezet. Je gaat de komende tijd nog veel vaker je handtekening zetten voordat je de sleutels krijgt. En de laatste handtekening zet je bij de notaris. Wat doet de notaris bij huis kopen? Bij de notaris vindt de sleuteloverdracht plaats. En de notaris zorgt dat de hypotheek in gaat: passeren noemt hij dat. Monli helpt je graag met een aantal tips. En bij Monli kun je gratis en vrijblijvend notaris offertes aanvragen.

Wie kiest de notaris en wat doet de notaris bij huis kopen?

Jij als koper kiest de notaris. En je betaalt overigens ook de notaris, de notariskosten zijn onderdeel van de zogenaamde kosten koper. Wat doet de notaris bij huis kopen? De notaris stelt de akte van levering en de hypotheekakte op. Dit is redelijk standaard werk, je bespaart dus geld als je een aantal offertes opvraagt en de goedkoopste notaris kiest. Als je ook een samenlevingscontract of testament laat opstellen, dan is advies van de notaris waarschijnlijk gewenst. Je krijgt via Monli van ongeveer 6 notarissen een offerte. Je kunt dus deze notarissen vooraf een aantal vragen stellen. Zo bepaal je of ze goed meedenken en kun je daar je keuze op baseren.

Hogere inschrijving?

Waar je sowieso even over moet nadenken is de hoogte van de hypothecaire inschrijving. De hypothecaire inschrijving is het bedrag waarvoor de hypotheek wordt opgenomen in het hypotheekregister. Je kunt er voor kiezen om dit bedrag hoger te zetten dan het bedrag dat je van de bank leent. Dat is handig als je in de toekomst je huis wil verbouwen en daar extra geld voor wil lenen van de bank. Je hoeft dan namelijk niet opnieuw naar de notaris en zo bespaar je geld.

Bijvoorbeeld: je sluit nu een hypotheek voor € 200.000 euro. Over 5 jaar wil je je huis verbouwen en gaat daar € 20.000 extra hypotheek bij dezelfde bank voor afsluiten. Als je een hypothecaire inschrijving hebt van € 220.000 dan hoef je in die situatie niet opnieuw naar de notaris. En dan heb je over 5 jaar dus ook niet opnieuw notariskosten.

Sommige notarissen vragen wel een extra vergoeding voor de hogere inschrijving. Ook daar moet je dus op letten bij het opvragen van de offertes.

Samenlevingscontract regelen bij notaris bij huis kopen?

Ben je niet getrouwd en ga je met je partner een huis kopen? Dan is het verstandig een samenlevingscontract vast te leggen. In het samenlevingscontract spreek je af wat er gebeurt als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Je legt dus afspraken vast over de inboedel, hypotheekschuld en de woning. Het voelt misschien wat vreemd om dit nu te doen, nu je op de roze wolk samen een huis koopt. Maar bedenk je dat van alle “te koop”-borden in de tuin één op de drie te maken heeft met een beëindigde relatie,. Je kunt het dus maar beter goed regelen.

Verblijvingsbeding of  testament?

Wat je in het samenlevingscontract ook kan regelen is wat er gebeurt als jij of je partner overlijdt. Daarvoor kun je een verblijvingsbeding opnemen. Doe je dat niet dan gaat de helft van de woning naar de directe familie van de overledene. Dit voorkom je met het verblijvingsbeding. Wil je het helemaal dichttimmeren dan stel je ook een testament op. Via een testament kun je voorkomen dat de kinderen het erfdeel kunnen opeisen als één van beide overlijdt.

Monli helpt je met offertes voor de notaris

Monli helpt je met alles dat je moet regelen als je een huis hebt gekocht. Kijk eens verder op onze checklist verhuizen. Via onderstaande knop vraag je via Monli offertes op van 6 notarissen in je omgeving. Je kunt dan goed de notarissen vergelijken op kosten en op dienstverlening.

Ik wil notaris offertes aanvragen