Huis bezichten: waar moet je op letten?

7 mei 2018

Wonen

Je hebt een leuk huis gevonden en je gaat dat huis bezichtigen. Uiteraard kijk je of de woning en de buurt bij je past. Maar waar moet je eigenlijk verder op letten bij zo’n bezichtiging? We helpen je op weg met een lijstje van veel voorkomende gebreken van huizen.

Huis bezichtigen: let op mogelijke gebreken

De veel voorkomende gebreken zijn afhankelijk van bouwjaar van het huis. Hieronder zie je per periode de meest voorkomende gebreken:

  • Huizen van voor 1945: Ongedierte zoals boktor, beschadigde dakpannen, slecht metselwerk, houtrot in de kozijnen of de vloer, vochtproblemen, slechte fundering, oude elektrische bedrading, te weinig ventilatie, onzorgvuldige verbouwing.
  • 1945 tot 1960: Ongedierte zoals boktor, beschadigde dakpannen, verouderde teerlaag op het dak, houtrot in de kozijnen of de vloer, vochtproblemen, brandgevaarlijke materialen, te weinig ventilatie, asbest, onzorgvuldige verbouwing.
  • 1960 tot 1980: Verouderde teerlaag op het dak, verkeerde isolatie, houtrot in de kozijnen of de gevel, lek dubbelglas, verweerd voegwerk, aangetast beton, losliggende vloer, brandgevaarlijke materialen, asbest.
  • 1980 t0t 2000: Verouderde teerlaag op het dak, onvoldoende ventilatie bij spaanplaat dakplaten, houtrot in de kozijnen of gevel, lek dubbelglas, verweerd voegwerk, aangetast beton, lekkages in afvoeren, vervuilde mechanische ventilatiebox, asbest.
  • 2000 tot nu: Slecht aangebrachte dakbedekking, houtrot in de kozijnen, lekkages in afvoeren of waterleidingen, vervuilde mechanische ventilatiebox.

Zekerheid met een bouwkundige keuring

Na het huis bezichtigen ga je misschien wel over tot het kopen van het huis. Als je een huis koopt is het heel verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dat is belangrijk want:

  • Zo krijg jij zekerheid over eventuele gebreken. Je hebt als koper onderzoeksplicht, met een bouwkundige keuring vul je dat goed in. De kosten van een keuring zijn vaak verwaarloosbaar ten opzichte van de kosten van de woning zelf.
  • De bouwkundige kan je voorlichten over de onderhoudskosten in de toekomst. De uitkomst van de keuring kan er zelfs toe leiden dat je opnieuw in onderhandeling gaat met de verkoper vanwege de herstelkosten bij gebreken.
  • Je krijgt tips hoe je het wooncomfort en veiligheid kan verbeteren.

Checklist verhuizen

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Je hebt bijvoorbeeld een hypotheek nodig, een taxatie en een energiecontract. Monli helpt je met een overzicht van alles dat je moet regelen. Zodat je niets vergeet en met alles op tijd bent. Neem alvast een kijkje op onze checklist verhuizen of oriënteer je alvast op je hypotheek!

Checklist verhuizen