Checklist verhuizen

Handig stappenplan voor een zorgeloze verhuizing

Woon Todo: Checklist verhuizen

Hier heb je een checklist voor alles voor je hypotheek en verhuizing. Wil je dit altijd bij hand hebben en makkelijk bijhouden? Download dan nu de gratis app met een checklist speciaal voor jou!

Rustig ademhalen!

Huis gekocht? Geen paniek! Kijk rustig ons filmpje. Haal diep adem. En begin met afvinken: Monli helpt je met een overzicht van alles dat je moet regelen.

Het Monli filmpje bekijken

Gas, water en licht

Erg belangrijk is een stroom- en gasaansluiting. Zorg ervoor dat je dit op tijd aanvraagt, zeker 4 weken voordat je de sleutels krijgt. Er zijn veel leveranciers die met elkaar concurreren. Daardoor krijg je hoge kortingen als je overstapt. Lees meer over energie voor je nieuwe woning.

Energie vergelijken

Zonnepanelen offerte aanvragen

Bespaar energie door zonnepanelen te plaatsen op je nieuwe huis. Je bespaart op geld, in de meeste gevallen verdien je de kosten van de panelen rond 7 jaar terug. En je bent goed bezig voor het klimaat! Via onderstaande knop vraag je vrijblijvend offertes aan voor zonnepanelen. Tip: je kunt de kosten van de zonnepanelen meenemen in je hypotheek. Door de lage rente kan het zijn dat je meer bespaart op energiekosten, dan dat je extra betaalt aan rente.

Offerte zonnepanelen aanvragen

Notaris zoeken

Je hebt een notaris nodig voor de hypotheekakte en de akte van levering. Lees waar je op moet letten bij kiezen van de notaris bij aankoop huis. Monli helpt je door je offertes toe te sturen van meerdere notarissen.

Ik wil notaris offertes aanvragen

Bouwkundige keuring

Door een bouwkundige keuring krijg je zekerheid over de staat van de woning. Lees waar je op moet letten bij een bouwtechnische keuring.

Taxatierapport aanvragen

Na een taxatie krijg je een rapport met daarin de objectief bepaalde waarde van je huis. Je hebt een taxatierapport nodig voor de aanvraag van je hypotheek. Verder vereist NHG en vereisen de meeste banken dat het rapport gevalideerd is door TVI of NWWI. Let hierop bij het aanvragen. Lees waar je op moet letten bij het aanvragen van een taxatierapport.

Voorlopige koopovereenkomst tekenen

Dit is een overeenkomst die je tekent als je het eens bent geworden met de verkoper van de woning. In dit document staat onder andere wat er verkocht wordt, de sleuteloverdrachtdatum en ontbindende voorwaarden. Je hebt 3 dagen bedenktijd na het tekenen. Vanaf het moment van tekenen heb je meestal 4 tot 6 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Let goed op de data die worden genoemd zoals de leveringsdatum, de overdrachtsdatum en de datum waarop de financiering rond moet zijn. Eventueel kun je een ontbindende voorwaarde laten opnemen voor het geval je de financiering niet rond krijgt. Ook kun je een een ontbindende voorwaarde opnemen als je een bouwkundige keuring laat doen. Zorg er dan voor dat je in ieder geval opneemt: de termijn voor de bouwkundige keuring, de situaties waarin je wil kunnen ontbinden (bijvoorbeeld een bepaald bedrag aan achterstallig onderhoud).

Hypotheek aanvragen

Om je huis te kopen heb je in de meeste gevallen een hypotheek nodig. Regel dit eenvoudig en snel via Monli via onderstaande knop. Binnen 24 uur weet je waar je aan toe bent.

Ik wil een hypotheek aanvragen

Vloerverwarming offerte aanvragen

Zometeen krijg je de sleutel en is je huis nog helemaal leeg. Mocht je ooit vloerverwarming willen in je huis, dan is dit het moment om het te regelen. Vraag de offertes op tijd aan, dan kun je de verbouwkosten meenemen in je hypotheek aanvraag.

Ik wil een offerte aanvragen

Documenten verzamelen

Voor de hypotheekaanvraag heb je verschillende documenten nodig. Zorg dat je hierover beschikt. De volgende documenten heb je minimaal nodig: – Getekende koopovereenkomst – Loonstrook (laatste 3 maanden) – Werkgeversverklaring – Rekeningafschrift spaarrekeningen – Kredieten – Kopie paspoort – Taxatierapport

Televisie, internet en telefoon

Bij een verhuizing kun je een nieuw abonnement afsluiten voor televisie, internet en eventueel telefoon of je huidige abonnement meenemen indien de contractsduur nog niet voorbij is. Een verhuizing is een ideaal moment om te kijken of je huidige abonnement nog aansluit bij je wensen of dat het wellicht goedkoper kan.

Ik wil de beste deal

Finaal akkoord

Jouw geldverstrekker heeft akkoord gegeven op alle ingeleverde documenten! De hypotheek is nu bijna rond. Alle documenten en persoonsgegevens moeten nu naar de notaris om de daadwerkelijke betaling voor je huis in gang te zetten. De notaris stelt met deze gegevens een hypotheekakte op. Deze moet je ondertekenen om je hypotheek definitief te maken.

Rentevoorstel tekenen

Je ontvangt een finaal akkoord van je hypotheekverstrekker. Helemaal eens met de aangeboden hypotheek? Dan kun je hem tekenen. Hiermee geef je aan dat je akkoord gaat met de voorwaarden van de hypotheekofferte. De bank moet nog wel akkoord gaan met je aanvraag. Het is mogelijk dat de bank nog meer documenten van je nodig heeft. Het rentevoorstel heeft een bepaalde geldigheidsduur. Hierbinnen dient de sleuteloverdracht plaatsgevonden te hebben. Let hier dus goed op.

Aanbetaling bankgarantie

De verkoper heeft graag de zekerheid dat je de woning daadwerkelijk kunt kopen. In de koopovereenkomst staat daarom dat je 10% van de aankoopwaarde moet betalen als waarborgsom. Dit bedrag kun je zelf betalen van je spaargeld maar als je dit niet kunt dan bestaat er een zogeheten bankgarantie. Een bankgarantie is een van de manieren waarop jij de waarborgsom kunt garanderen. Als je dit afspreekt met de bank belooft die onvoorwaardelijk 10% van de koopsom aan de verkoper te betalen als de koop niet doorgaat. Je tekent hiervoor een overeenkomst met de bank. Voor bankgarantie betaal je meestal 1% van de aanbetaling met een minimum van €200. Dit loopt via de notaris.

Overlijdensrisicoverzekering regelen

Een overlijdensrisicoverzekering is verplicht als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) én die meer dan 80% van de waarde van je woning bedraagt. Ook in andere gevallen kan het verplicht zijn deze verzekering af te sluiten. Vraag dit na bij jouw geldverstrekker.

Belasting terugvragen

De rente die je betaalt aan de bank voor de hypotheek mag je gedurende de looptijd aftrekken bij je aangifte voor de inkomstenbelasting. Dit heet de hypotheekrenteaftrek. Je krijgt deze bij een hypotheek met annuïtaire of lineaire aflossingsvorm. Het betekent dat je een deel van de rente terugkrijgt van de belastingdienst. Via onderstaande link regel je dat je iedere maand het bedrag terugkrijgt. Het alternatief is dat je dit 1 keer per jaar bij je jaarlijkse aangifte terugvraagt.

Ik wil dit terugvragen

Keuken

Afhankelijk van de staat van je keuken en jouw wensen wil je misschien een nieuwe keuken aanschaffen. Is de keuken zelf in orde maar mis je nog apparatuur, servies, glazen of andere keukenspullen, dan kun je je hierop alvast gaan oriënteren. Tip: na bestellen duurt de levering van de keuken vaak ongeveer 10 weken, dus begin op tijd met oriënteren! Vraag via onderstaande link gratis een keukenboek aan.

Badkamer

Wellicht wil je in je nieuwe huis gelijk een nieuwe badkamer. Zorg dat je op tijd begint met oriëntatie, levertijd van een badkamer is ca. 8 weken.

Verzekeringen regelen

Een aantal verzekeringen zijn verplicht als je een huis koopt en andere verzekeringen zijn aan te raden. Zie hieronder een lijst van verzekeringen die je mogelijk kunt afsluiten bij het kopen van een huis. – Inboedelverzekering (aangeraden) – Opstalverzekering (meestal verplicht)

Ik wil de beste deal

Gordijnen

Je wil waarschijnlijk nieuwe gordijnen in je nieuwe huis. Zo kun je je laatste persoonlijke draai geven aan je nieuwe huis. Voor de meeste gordijnen geldt dat je rekening moet houden met enige levertijd.

Meubels kopen

Een nieuwe woning, een nieuwe inrichting. Je hebt misschien nog meubels uit je huidige woning maar je zult wellicht nieuwe meubels willen kopen die bij je nieuwe woning passen. Ga je alvast oriënteren.

Vloerbedekking

Je moet je meubels straks wel ergens op kunnen zetten. Er is veel keus: stof, parket, laminaat, gietvloer, pvc en ga zo maar door. Voor sommige vloeren moet je rekening houden met een levertijd. Wil je iets speciaals, begin dan op tijd met uitzoeken! Nog een tip: als je gaat schilderen, leg je nieuwe vloer dan na het schilderen in je huis.

Verhuisdozen bestellen

Als je nieuwe huis straks helemaal gereed is mag je gaan verhuizen en daarna genieten van je nieuwe huis. Je kunt beter zo vroeg mogelijk starten met inpakken, immers ben je na de sleuteloverdracht druk bezig met klussen aan je nieuwe huis. Tip: bestel ze nu via Internet. Je hebt er dan geen omkijken meer naar, kun je je concentreren op de anderen taken.

Ik wil nu bestellen

Verhuisbedrijf regelen

Je kunt je spullen zelf verhuizen of het uitbesteden aan een verhuisbedrijf. Een checklist verhuizen is pas compleet als je ook een verhuisbedrijf kan inschakelen. Via onderstaande knop vraag je vrijblijvend offertes op bij een aantal verhuisbedrijven.

Ik wil een offerte aanvragen

CV-onderhoud

Je wilt er in de winter wel warmpjes bij zitten. Regel daarom een onderhoudsconctract voor je CV-installatie, zodat je altijd kan bellen als je verwarming er plotseling mee ophoudt. Via onderstaande knop vraag je vrijblijvend offertes aan.

Ik wil een offerte aanvragen

CV vervangen

Als je nieuwe huis een oude CV ketel heeft, bespaar dan energie door een nieuwe ketel te kopen. Je bespaart al als je een CV-ketel vervangt die 15 jaar of ouder is. Via onderstaande knop vraag je vrijblijvend offertes aan.

Ik wil een offerte aanvragen

Klusbedrijf vinden

Je wil vast nog iets laten doen aan je huis door een vakman. Via onderstaande knoppen vraag je offertes aan voor schilders, stukadoors en glaszetters.

Offertes aanvragen voor een schilder

 

 

Offertes aanvragen voor een stukadoor

 

 

Offertes aanvragen voor een glaszetter

Verfspullen

Meestal is het wel prettig om in je nieuwe huis de plafonds en muren een likje verf te geven. Ook het houtwerk moet nog lang mee, dus check of je die snel moet schilderen. Nu er nog geen meubels staan is dit wel echt het moment om aan de slag te gaan.

Verhuiskaarten versturen

Stuur vrienden en familie een verhuiskaart met je nieuwe adres er op. Zodat ze jou dan weer een kaart kunnen sturen, leuk toch!

Meterstanden controleren

De verkopend makelaar noteert de meterstanden. Let er op dat dit correct gebeurt en controleer de meterstanden zelf.

Sleuteloverdracht

De notaris heeft, net als jij, alles afgevinkt en keurt de documenten goed. De datum voor de sleuteloverdracht staat in de koopovereenkomst. Op deze datum moet je samen met de verkopende partij naar de notaris, daar vindt de sleuteloverdracht plaats. Gefeliciteerd en veel plezier met je nieuwe woning!

Verlichting

Nu je de sleutels hebt wil je vast af en toe ’s avonds klussen. En als je klaar bent heb je ’s avonds verlichting nodig. Leuk om dus nieuwe lampen voor je woning te gaan kopen.

Shop voor lampen

Adreswijziging doorgeven

Om geen belangrijke post te missen moet je op tijd een adreswijziging doorgeven bij verschillende instanties. Maak voor jezelf een lijst met instanties en personen die op de hoogte moeten zijn van jouw adreswijziging. Vergeet hierbij niet de volgende instanties: – Gemeente – Huisarts – Tandarts – Werkgever – Verzekeringen Een verhuisservice van bijvoorbeeld PostNL is wellicht een uitkomst.

Tuin

Heeft je woning een tuin? Dan ga je hier extra van genieten met een tafel, een paar stoelen en wat plantjes. Kleed je tuin aan op jouw manier.

Je spullen verhuizen

Misschien passen je spullen achterin je auto, heb je een busje nodig of laat je een verhuisbedrijf alles doen. In ieder geval moet je iets regelen, zoals een verhuisbedrijf, een huurbus, aanhangwagen en/of wat sterke vrienden. Via onderstaande knop bestel je online verhuisdozen.

Direct regelen

Monli helpt je met Apps om je eigen checklist verhuizen te maken en bij te houden. Download de App of gebruik hem op het web. Je krijgt een checklist verhuizen gebaseerd op de datum waarop je het koopcontract hebt getekend en de sleuteldatum. En herinneringen als een datum dichtbij komt.