Bouwtechnische keuring: waar op letten?

22 Feb 2018

Wonen

Waar moet je op letten als je een bouwtechnische keuring wil laten uitvoeren? En wanneer laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren als je een huis koopt? Monli zet het voor je op een rijtje.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Als je een huis koopt is het heel verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Waarom is dat nodig? Jij hebt net je droomhuis gekocht. Verblind door verliefdheid zie je vaak alleen de mooie kanten van het huis. De bouwkundige heeft speciale aandacht voor de bouwkundige staat van jouw nieuwe thuis. Dat is belangrijk want:

  • Zo krijg jij zekerheid over eventuele gebreken. Je hebt als koper onderzoeksplicht, met een bouwkundige keuring vul je dat goed in. De kosten van een keuring zijn vaak verwaarloosbaar ten opzichte van de kosten van de woning zelf.
  • De bouwkundige kan je voorlichten over de onderhoudskosten in de toekomst. De uitkomst van de keuring kan er zelfs toe leiden dat je opnieuw in onderhandeling gaat met de verkoper vanwege de herstelkosten bij gebreken.
  • Je krijgt tips hoe je het wooncomfort en veiligheid kan verbeteren.

Let op dat je de keuring op tijd laat uitvoeren. Het is verstandig om een ontbindende voorwaarde op te nemen in het koopcontract. Kijk voor een voorbeeld naar de modelovereenkomst van Vereniging Eigen Huis. Nog beter is het als je de keuring laat uitvoeren voordat je de overeenkomst tekent.

Mededelingsplicht van de verkoper

Ga jij je huis verkopen? Je hebt als verkoper mededelingsplicht als er gebreken zijn aan de woning. Zeker als er ernstige gebreken aan de woning zijn is dit van belang.  Je bent als verkoper namelijk aansprakelijk bij een ernstig gebrek, ook na de overdracht. Dus ook voor de verkoper is een bouwkundige keuring van belang.

Bouwtechnische keuring: waar op letten?

Waar let een bouwkundige op? Wat hij zoal tegenkomt is afhankelijk van de periode waarin het huis gebouwd is. Hieronder zie je per periode de meest voorkomende gebreken. Een aantal punten kun je bij de bezichtiging alvast op letten:

  • Huizen van voor 1945: Ongedierte zoals boktor, beschadigde dakpannen, slecht metselwerk, houtrot in de kozijnen of de vloer, vochtproblemen, slechte fundering, oude elektrische bedrading, te weinig ventilatie, onzorgvuldige verbouwing.
  • 1945 tot 1960: Ongedierte zoals boktor, beschadigde dakpannen, verouderde teerlaag op het dak, houtrot in de kozijnen of de vloer, vochtproblemen, brandgevaarlijke materialen, te weinig ventilatie, asbest, onzorgvuldige verbouwing.
  • 1960 tot 1980: Verouderde teerlaag op het dak, verkeerde isolatie, houtrot in de kozijnen of de gevel, lek dubbelglas, verweerd voegwerk, aangetast beton, losliggende vloer, brandgevaarlijke materialen, asbest.
  • 1980 t0t 2000: Verouderde teerlaag op het dak, onvoldoende ventilatie bij spaanplaat dakplaten, houtrot in de kozijnen of gevel, lek dubbelglas, verweerd voegwerk, aangetast beton, lekkages in afvoeren, vervuilde mechanische ventilatiebox, asbest.
  • 2000 tot nu: Slecht aangebrachte dakbedekking, houtrot in de kozijnen, lekkages in afvoeren of waterleidingen, vervuilde mechanische ventilatiebox.