Veelgestelde vragen

Door de bomen het bos weer zien.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij? Stuur ons een bericht.

Algemeen
Wonen

Wat is Nationale Hypotheek Garantie(NHG)?

De NHG is een garantieregeling van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (SWEW). Via deze manier leen je veilig. Indien je een hypotheek afsluit met NHG, heeft de geldverstrekker meer zekerheid dat het bedrag van de hypotheek wordt terugbetaald. Wanneer het huis voor minder verkocht wordt dan nodig is om je hypotheek af te lossen dan betaalt de SWEW het verschil. Een gedwongen verkoop kan gebeuren wanneer je je baan verliest, waardoor je de hypotheek niet meer kan opbrengen, zonder dat het jouw schuld is of wanneer jij of je partner als gevolg van een relatiebreuk niet in staat zijn om de hypotheek te betalen.

Wat betaal ik voor de Nationale Hypotheek Garantie?

Je betaalt eenmalig kosten voor NHG als je de hypotheek afsluit. De eenmalige kosten zijn 1% van de koopprijs van de woning. De eenmalige kosten kan men zien als kosten voor de "premie" die wordt betaald voor de NHG.

Wat zijn de voordelen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie ( NHG )?

Je krijgt de zekerheid dat je in bijzondere situaties niet met een schuld blijft zitten na een gedwongen verkoop. Ook krijg je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek afsluit met NHG. De korting is ongeveer 1% bij een maximale hypotheek.

Hoelang is de hypotheekofferte geldig bij Monli?

Het verschilt per geldverstrekker hoe lang een hypotheekofferte geldig is. Daarnaast bieden sommige geldverstrekkers de mogelijkheid om de hypotheekofferte te verlengen en een deel van de geldverstrekkers rekent hier kosten voor.

Wanneer betaal ik de kosten voor de hypotheek?

De kosten voor Monli worden pas betaald na het passeren van de hypotheek.

Wat kan je maximaal lenen?

Natuurlijk bepaalt het inkomen wat je maximaal kan lenen, echter mag je 100% van de waarde van je woning lenen. Indien je meer wilt lenen, omdat je energiebesparende voorzieningen wilt treffen, dan mag je in plaats van maximaal 100% nu 106% lenen. Rekenvoorbeeld: Stel je wilt een woning van €200.000,- dan kan je wanneer je energiebesparende voorzieningen treft, €212.000,- lenen.

Waar hangt de hypotheekrente vanaf?

 • of je de hypotheek afsluit met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
 • de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning;
 • de rentevastperiode die je kiest.

Wat zijn de voordelen van zelf een hypotheek afsluiten bij Monli?

 1. Je bespaart al snel duizenden euro's aan kosten;
 2. Het zelf afsluiten maakt het mogelijk om alles vanuit huis te regelen en binnen twee dagen zekerheid te krijgen over je hypotheekaanvraag;
 3. Bij Monli kan je kiezen uit 32 geldverstrekkers. Dit maakt het mogelijk om onafhankelijk een geldverstrekker te kiezen die het best bij jou en jouw situatie past;
 4. Het is zeer gemakkelijk. Het proces is zodanig opgesteld en uitgelegd in begrijpelijk taal dat het voor iedereen uit te voeren is.
 5. Mocht je er toch niet uitkomen om het proces te doorlopen staat onze klantenservice altijd voor je klaar om je te begeleiden.

Waarom zijn de hypotheekadviezen voor Monli goedkoper?

De belangrijkste reden is: jij doet het werk dat je zelf kunt doen. Je gegevens invullen? Dat kun je best zelf, daar heb je geen hypotheekadviseur voor nodig! Dat is jouw eerste besparing (ongeveer €100,- per uur omgerekend). De tweede besparing is het advies. De hypotheekadviseurs adviseren koopstarters in 92% van de gevallen om voor een annuïteiten hypotheek te kiezen. Daarnaast wordt 85% geadviseerd om je hypotheek tien of twintig jaar rentevast te zetten. Ten slotte kiest 80% voor een hypotheek met NHG (deze cijfers zijn afkomstig van het HDN). Als de hypotheekadviseurs vrijwel altijd hetzelfde adviseren kan je zeggen dat het advies overbodig is, dus hoef je er ook niet voor te betalen.

Annuleringskosten, waar is dat voor?

Je betaalt annuleringskosten als je een hypotheekofferte hebt getekend en er daarna vanaf ziet. Let op: Niet iedere geldverstrekker brengt annuleringskosten in rekening.

Hoe snel kan ik een hypotheek krijgen?

In het meest gunstige geval, bij snelle aanlevering en vlotte beoordeling, zonder opvraag van aanvullende documenten, kan een hypotheek binnen twee dagen geregeld zijn.

Zelf je hypotheek snel afsluiten?

Voor 950,- euro kan je jouw hypotheek, met hulp van ons, onafhankelijk afsluiten. Als starter kan je door het simpel en voordelig je wensen in te vullen, het ophalen van je inkomensgegevens (vanuit MijnOverheid) en uploaden van een paar documenten (legitimatie, ed) zelf, met onze hulp, je hypotheek aanvragen. Wij controleren deze aanvraag en bellen je nog even om samen de aanvraag en ingevulde gegevens te controleren voordat we deze doorsturen aan de geldverstrekker of bank. Monli Hypotheken helpt je ook bij het aanvragen van je overlijdensrisicoverzekering indien deze nodig is voor de aanvraag van je hypotheek.

Gezin

Wat kost een studie voor mijn kind?

Aan de hand van betrouwbare bronnen maken wij voor je inzichtelijk wat je ongeveer zult moeten sparen voor de studie van je kind. Bereken het snel op de pagina 'hoeveel kost een studie voor je kind'.

Hoe kan ik mijn kinderen leren sparen?

Monli Kids helpt kinderen spelenderwijs bij het maken van spaardoelen en het geld sparen vol te houden. In een veilige omgeving met fictief geld kunnen zij spaargeld verdelen over zelfgekozen doelen. Lees ook het rapport van NiBud over onder andere spaargedrag van jongeren.

Hoe kan ik sparen voor de toekomst van mijn kind?

Door bij de geboorte al een spaarrekening te openen en maandelijks een bedrag opzij te zetten kun je een mooi spaarpotje opbouwen. Veel gehoorde spaardoelen zijn een studie, studentenkamerhuur, rijbewijs of eerste huis. Bekijk de gezinpagina voor een handig overzicht wanneer je het beste en snelste voor je kind kunt sparen.

Wat kost een kind?

De kosten van een kind kunnen variëren. Het NiBud heeft hier een handig overzicht van online staan. Voor de babyuitzet is onze Baby Budget Plan app voor Android erg geschikt om je kosten in kaart te brengen en eventueel te besparen. Daarnaast hebben we de handige tool 'wat kost jouw kind per maand' waarmee je kunt berekenen in welke jaren je kind minder kost dan andere jaren. Deze jaren zijn goede momenten om even op adem te komen of extra te sparen.

Pensioen

Wat gebeurt er met mijn aflossingsvrije hypotheek als ik met pensioen ga?

Jouw aflossingsvrije hypotheek blijft 'gewoon' doorlopen totdat je deze hebt afgelost. Ook na je pensioen! Na verloop van tijd gaan je maandlasten zelfs omhoog, omdat de hypotheekrenteaftrek vervalt. Wil je weten wat dit voor jouw situatie betekent? Bereken het met Monli Hypotheek Straks.

Met welke leeftijd mag ik met pensioen?

Nieuwe regelingen zullen er voor zorgen dat je al gauw tot je 67e moet doorwerken. Voor de jongere generatie: houd er rekening mee dat deze leeftijd hoogstwaarschijnlijk nog hoger gaat uitvallen voor je. Bereken het op pensioen.monli.nl.

Hoeveel moet ik sparen voor later?

Je pensioen is opgebouwd uit drie belangrijke onderdelen:

 1. Je werkgeverspensioen
 2. AOW
 3. Eventuele spaarregelingen die je zelf organiseert
Als je de eerste twee optelt en te kort komt moet je zelf gaan nadenken over het sparen van geld. Bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrenteregeling. Bereken het gemakkelijk op pensioen.monli.nl.