Waarom zou je aan je pensioen denken?

4 Jan 2017

Pensioen

Je bent 23 en net aan het werk. Je moet nog niet eens denken aan kinderen, laat staan dat je je druk maakt om je pensioen. Maar wat als je jezelf een relaxte oude dag kan bezorgen met een paar kleine aanpassingen? We nemen je mee langs de maatschappelijke ontwikkelingen en geven je tips.

Wat gebeurt er met de AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd verandert. Dat is maar goed ook, want de levensverwachting van de gemiddelde Nederlander verandert ook. Ik laat het Arjen Lubach even uitleggen:

“Er zijn nu relatief veel meer AOW-ers. In 1956 waren er nog ongeveer zeven werkenden voor elke AOW-er. Inmiddels zijn dat er nog maar vier. Volgens het CBS zijn er in 2040 nog maar twee werkenden voor elke AOW-er. Dus dan moet elk tweeverdienend stel naast hun hond en hun kinderen een AOW-er onderhouden.” (Zie: Zondag met Lubach)

Als de AOW-leeftijd niet meeverandert met de levensverwachting van “de gemiddelde Nederlander”  wordt de groep AOW-ers veel te groot ten opzichte van het aantal werkende Nederlanders. Dat kan natuurlijk niet goed gaan.

Wanneer mag ik dan met pensioen?

Helaas, of gelukkig voor sommigen, je gaat waarschijnlijk later met pensioen dan je ouders. Maar wanneer, dat is nog de vraag.

De Rijksoverheid heeft op haar website een handige rekentool. Je vult je geboortedatum in en je ziet op welke leeftijd je met pensioen mag. Tenminste, als je niet rond de 23 jaar bent. Want dan krijg je dit: “Uw AOW-leeftijd staat nog niet vast. Voor mensen geboren na 31 december 1954 en voor 1 oktober 1955 is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Het kan zijn dat u ook op die leeftijd AOW krijgt. Maar dit kan ook later zijn. Vanaf 2022 hangt de AOW-leeftijd af van hoe oud mensen gemiddeld worden. Stijgt de levensverwachting, dan stijgt de AOW-leeftijd automatisch met 3 maanden. Een verhoging van de AOW-leeftijd maakt de overheid uiterlijk 5 jaar van tevoren bekend.”

Kortom: je AOW-leeftijd kan dus 67 jaar en drie maanden zijn, maar ook meer. Niemand weet het exact. Wil je toch een indicatie? Kijk dan eens op SeeBe.nl, een online berekentool waarin je jouw verwachte AOW-leeftijd kan bepalen, maar ook of je tegen die tijd rond kan komen.

Wat kan ik doen voor een beter pensioen?

Je weet dus nog niet zeker wanneer je met pensioen gaat. Dát je met pensioen gaat, staat in ieder geval vast. En dan wil je er toch warmpjes bij zitten? Daarom hebben wij een aantal tips voor een beter pensioen:

1.     Check je pensioenoverzicht

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kan je je eigen pensioen in de gaten houden. Check onder andere hoeveel je uitgekeerd krijgt vanuit de AOW, hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, welke gebeurtenissen invloed hebben op jouw pensioen en wie jouw pensioenuitvoerder(s) is/zijn.

2.     Check of je extra pensioen kan opbouwen

Veel werkgevers bieden hun werknemers de kans om extra pensioen op te bouwen. Je kunt dit vaak aangeven wanneer je een nieuwe werkgever krijgt, maar check ook even of je dit tussentijds kan doen. Dit kan je heel veel schelen tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

Ook kan je zelf extra pensioen opbouwen door middel van een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct. Je betaalt hierbij geen vermogensrendementsheffing. Misschien voor jou ook wel interessant? Kijk anders ook nog even op hier voor meer informatie hierover.

3.     Zoek een hobby waar jij je lange tijd mee kan vermaken

Minder financieel ingestelde tip: zoek een hobby. Het gebeurt wel eens dat mensen die met pensioen gaan niet weten wat ze moeten doen met de tijd die over hebben. Als je een hobby hebt waar je je langere tijd mee kan vermaken, kan dit de overgang naar je pensioen aangenamer maken. Wie weet is vrijwilligerswerk tegen die tijd wel wat voor jou? Misschien dat het hier nog iets te vroeg voor is, maar hou er vast rekening mee.

4.     Spaar zelf

Als je de discipline en mogelijkheden hebt, kan je zelf voor je pensioen sparen. Je betaalt hier heffing over, maar dan heb je alsnog, na een jaar of 30/40, een leuk potje bij elkaar gespaard. Je kan je geld ook beleggen. Dit is, op de lange termijn, de meest voordelige manier van vermogensopbouw. Wil je zekerheid, dan is het een minder goede optie.

5.     Los je hypotheek af

Heb je een koopwoning? Dan kan je extra aflossen waardoor je je huis afbetaalt. Check wel van tevoren of dit financieel gezien wel aantrekkelijk is. Hier zijn online rekentools voor.

6.     Werk door

Misschien zit je er helemaal niet op te wachten, maar je kan na het bereiken van je AOW-leeftijd ook gewoon doorwerken. De vuistregel is dat elk jaar dat jij langer doorwerkt, je pensioeninkomen verhoogt. Je hoeft overigens niet per se fulltime door te werken, je kan ook een ‘deeltijdpensioen’  krijgen.

7.     Denk niet alleen aan jezelf

Overweeg of het voor jou handig is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten of om bij je pensioen te checken hoe het met je nabestaandenpensioen zit. Zorg ervoor dat je nabestaanden niet in de kou zitten, vooral als jij de hoofdkostwinner bent!

Kies zelf wat je wil

Hoewel je nog niet weet wanneer, kan jij op een gemakkelijke manier goed voorbereid met pensioen! Zelfs nu je jong bent kun je al invloed hebben op je oude dag.  Kijk of je onze tips kunt gebruiken en of het je iets oplevert. Een kleine aanpassing kan al voldoende zijn!

 

Geschreven door: Peter Beukema