Wat kost kinderopvang netto? Waar moet je op letten?

22 Dec 2017

Gezin

Wat kost kinderopvang? Meestal ligt de uurprijs rond de € 7,16 per uur. Maar de kostprijs is niet het enige waar je naar moet kijken. Je krijgt namelijk veel terug via de kinderopvangtoeslag. De toeslag is gebaseerd op je inkomen en het aantal uur dat je werkt. Gebruik onze rekentool wat kost een kind per maand. Je rekent op basis van jouw situatie uit wat je kind kost per maand. Hierbij wordt rekening gehouden met toeslagen en de kinderbijslag.

Wat kost kinderopvang en waar op letten?

Je vraagt je af wat kost de kinderopvang. Maar als je de kinderopvang gaat uitzoeken, dan zijn er meer dingen om op te letten. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel uren ben je verplicht per dag af te nemen? En kan dat ook per dagdeel?
  • Sluiten de openingstijden aan bij jouw behoefte?
  • Wat voor soort luiers gebruiken ze? Wat krijgt je kind te eten?
  • Zit fruit bij de prijs in of moet je dat nog extra meenemen?
  • Hoe flexibel is de opvang? Wat doen ze bijvoorbeeld als je een dag minder of een dag extra wil gebruiken?
  • En het allerbelangrijkste: voelt het goed? Zijn de leidsters professioneel? Is het gebouw veilig ingericht?

Wat kost kinderopvang netto?

De netto kosten van kinderopvang zijn van een aantal punten afhankelijk. Allereerst is het nodig dat beide ouders werken. Of wanneer er één ouder is dient deze ouder te werken om kinderopvangtoeslag te ontvangen. Verder zijn onderstaande punten bepalend:

  • De kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe meer je terug krijgt.
  • Je krijgt maximaal het aantal uren vergoed dat de minst werkende ouder werkt.
  • Het tarief van de opvang telt mee. Wel stelt de overheid ieder jaar een maximum vast dat je terug kan vragen.

Verder is het noodzakelijk dat je de toeslag op tijd aanvraagt bij toeslagen.nl. Dit moet binnen drie maanden nadat je er voor het eerst recht op hebt. Maar hoe sneller je het doet hoe eerder je het terugkrijgt.

Wat zijn de kosten kinderopvang en verder?

Zoals gezegd zijn de kosten zelf relevant. En nog relevanter is wat je terug krijgt via de kinderopvangtoeslag. Op onze rekentool bekijk je de totale netto kosten van je kind per maand. De tool kijkt naar wat kinderopvang kost. En de berekening neemt ook mee de kinderbijslag, combinatiekorting en kindgebonden budget. Ook alle andere kosten zoals eten, luiers, schoolkosten, etc. Je zult je verbazen hoeveel de kosten per jaar verschillen. Zeker als je wil sparen voor je kind is dat heel handig om te weten.

Wat kost een kind per maand