Jongeren leren omgaan met geld met deze drie handvatten

3 Oct 2016

Gezin

Jongeren leren omgaan met geld: wij denken dat het goed is om daar vroeg mee te beginnen. Voor iedere fase van je jeugd zijn er kansen om te leren omgaan met geld:

  • Dat begint met het eerste zakgeld.
  • Daarna volgt kleedgeld en je eerste bijbaan.
  • Uiteindelijk moet je er financieel klaar voor zijn als je ‘op jezelf gaat wonen’.

In elke fase helpt Monli met Apps waar jongeren mee leren omgaan met geld. Zo maken we op dit moment Doekoe: een App waarmee jongeren in de leeftijd 12 tot 18 leren uit de schulden te blijven. En hebben we de App Monli Kids gemaakt voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. Monli Kids helpt kinderen spaardoelen te maken en na te denken over hun zakgeld.

Fysiek geld verdwijnt: minder betaalpijn

Fysiek geld verdwijnt langzaam maar zeker uit de maatschappij. Hier komt digitaal geld voor in de plaats in de vorm van pinnen en iDeal betalingen. Dit brengt veel gemakken met zich mee. Alleen ook een nadeel: psychologisch is fysiek geld uitgeven namelijk ‘pijnlijker’ dan het uitgeven van digitaal geld. Uit onderzoek van de Universiteit Tilburg blijkt bijvoorbeeld dat jongeren ongezonder eten kopen als ze pinnen. De noodzaak om jongeren te leren omgaan met geld is dus nog belangrijker doordat fysiek geld verdwijnt.

Nibud-onderzoek

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een onderzoek gehouden over geldzaken onder scholieren van de leeftijd 12 tot 18 jaar. Een 12-jarige heeft zo’n 22 euro per maand te besteden. Een 18-jarige bijna het tienvoudige (€206,-). Er verandert dus in de puberteit naast het lichaam en gedrag ook ontzettend veel op financieel gebied. Naast het zakgeld dat ze krijgen van hun ouders (88% krijgt dit) wordt door bijvoorbeeld bijbaantjes de koopkracht van jongeren vergroot. Kopen via internet is onder deze doelgroep erg populair. 80% geeft aan dat zij online aankopen doen.

De belangrijkste conclusie uit het Nibud-onderzoek is dat ouders hun kinderen helpen bij hun geldzaken. Ze helpen echter door het geven of lenen van geld en het óvernemen van geldzaken. Er zijn slimmere manieren om je kinderen financieel zelfredzaam te maken. Bijvoorbeeld de drie kerncompetenties te gebruiken als handvat. (lees op nibud.nl over alle competenties)

1. In kaart brengen – Wat heb ik nu?

Door zakgeld, kleedgeld, bijbaantjes of klusjes komt er geld binnen op de rekening van jongeren. Het is belangrijk dat er een overzicht beschikbaar is waar ze hun inkomsten en uitgaven zien. Vaak gaat dit digitaal via internetbankieren. 63% van de jongeren geeft aan hier toegang toe te hebben. Hier komt vaak een eigen pinpas bij kijken (90% heeft dit). Het is dus verstandig om je kind een eigen rekening te geven en toegang via internetbankieren.

2. Verantwoord besteden – Wat kan ik er nu mee?

Tegenwoordig is het erg gemakkelijk om online geld uit te geven. Met systemen als iDeal is geld binnen no-time afgeschreven en heb je een aankoop gedaan. Dit is makkelijk maar tegelijkertijd een gevaar. Ook (online) advertenties die gericht zijn op persoonlijke interesses zijn soms lastig te weerstaan. Leer je kind goed te bepalen wat nodig is en wat niet (of later). Producten vergelijken is erg verstandig en kan geld besparen waardoor er meer geld over is voor andere dingen.

3. Vooruitkijken – Wat kan ik er later mee?

Plannen en sparen is de derde kerncompetentie. Zodra er enige ervaring is met uitgaven en inkomsten zal het duidelijk moeten worden dat je voor grote uitgaven moet voorbereiden door te sparen. Het is goed om je kind dat zelf te laten ervaren en dus geen geld voor te schieten als er niet gespaard is. Dit zorgt voor beter financieel bewustzijn. Mocht je als ouder toch eens iets voor willen schieten, dan is het verstandig om dit te zien als lening. Spreek af dat het geld later terugbetaald wordt zodat de waarde ervan niet verloren gaat.

“Circa 80 procent van de scholieren geeft aan dat hun ouders het belangrijk vinden om hen te leren omgaan met geld. Deze ouders praten ook vaker met hun kinderen over het plannen en uitrekenen van de uitgaven en helpen hun kinderen vaker met sparen en met het bewust uitgeven van hun geld.”
– Nibud Scholierenonderzoek, 2016

Kinderen leren over geld

Met Monli Kids worden jonge kinderen (7 – 12 jaar) alvast voorbereid op de toekomst van het digitale geld. Leren sparen en doelen stellen hoort helemaal bij deze tijd en wordt op een speelse manier aan ze geleerd met deze app.

Naar Monli Kids   Naar schuldpreventie App Doekoe